De interesse voor het maken van beelden is voor mij begonnen doordat mijn vader en broer veel foto's en filmpjes maakten. Aangevuld met een moeder die in de jaren 80 en 90 herintreders omschoolde met de nieuwste soft- en hardware in ICT-land én nog een broer die zich ontwikkelde als webdesigner, wekte dat bij mij veel interesse in het maken van beelden. Dat begon in de beginjaren van dit millennium met de aanschaf van mijn eerste digitale foto- en videocamera. Snel volgden de eerste montages van korte filmpjes en tijdens mijn studie ALO (docent bewegingsonderwijs) kon ik dat uitbreiden tijdens de vele shows en in mijn stage-scholen.

Na mijn studie ALO en een Master of Sports, ben ik gaan werken als HBO docent binnen het vakgebied van sport en bewegen. Gelijktijdig kreeg ik als verjaardagskado van mijn familie mijn eerste digitale spiegelreflex (Canon 500D) en kreeg mijn hobby naast mijn werk steeds steeds serieuzere vormen. In 2012 werd ik gevraagd om een bruiloft te gaan fotograferen. Naïef als ik was en zonder enige vrees, zegde ik toe. Ik zal liegen als ik daags voor deze bruiloft niet gespannen was. Maar na mijn eerste echte grote opdracht, werd ik alleen maar enthousiaster (en mijn eerste bruidspaar gelukkig ook).

In mijn werk als HBO-docent kon ik steeds meer mijn passie voor sport ook combineren met mijn passie voor beeld, waarin ik studenten ook mee kon nemen in de kracht van beeld in de sport. Ik ben begonnen om vakken rondom marketing, communicatie, social media meer te implementeren in het sportonderwijs.

Na de eerste bruiloft volgden gelukkig meer bruiloften en dat resulteerde in 2017 de keuze om mijn hobby-isme wat serieuzer aan te pakken. Ik richtte mijn eigen onderneming op en begon ook me meer en meer te ontwikkelen als videograaf. Ik ben in deze periode ook meer gevraagd om voor families, evenementen en bedrijven beelden te maken. Vooral het proces om van een paar grove ideeën tot een concrete film of fotoserie te komen, vond ik steeds leuker worden.

Doordat ik meer en meer opdrachten heb mogen doen voor o.a. de gemeente Nijmegen, Dutch Gymnastics (KNGU), Jeugdfonds Sport en Cultuur, Sint Maartenskliniek, de Rotterdamse Zorg, Revalidatie Nederland, DISQ, Topsport Gelderland, Vital2Work, de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, CTAC, Infram, ben ik in aanraking gekomen met veel professionals in de foto- en videografie. Fotografen en filmmakers zijn vaak best solo-artiesten en ik ben blij dat ik meer en meer inspirerende professionals om me heen heb, die mij verder kunnen helpen en andersom.
De foto's van mij gemaakt op deze website zijn mede mogelijk gemaakt door:
- Henck Pengel | Karin Lagerweij | Su-Anne van Waes | Dennis Vloedmans | Babet Trommelen | Jane Zijlstra
Nu is het 2023 en heb inmiddels veel verschillende mooie beelden mogen maken. Ik voel me bevoorrecht dat ik al zoveel leuke projecten heb mogen meemaken en hoop in de toekomst dat te kunnen blijven doen. Ik wil me graag blijven ontwikkelen in zowel het fotograferen als het films maken. Naast mijn docentenbaan is bartvangastel.nl een hele mooie aanvulling en hoop dit nog lang te mogen doen.

Bart van Gastel
Geboren in 1984 | Docent HAN Sport en Bewegen (sinds 2011) | Master of Sports (2012) | Eigenaar bartvangastel.nl (sinds 2017)​​​​​​​
Back to Top